Een paar maanden reizen met een busje of camper door Europa, een grote droom van veel mensen die met pensioen gaan. Heerlijk wakker worden in de bergen of aan meren en per dag bekijken waar je zin in hebt. De vrijheid die het biedt, is misschien wel het ultieme gevoel van pensioen! Toch zijn er een paar dingen waar je op moet letten voordat je vertrekt. Proudies zet de belangrijkste tips voor je op een rijtje!
Laat de voorpret maar beginnen. Hoewel je misschien de reis best wat open wilt laten, is het goed om toch in grote lijnen de route uit te stippelen. Houd rekening met seizoenen en lokale evenementen. Wil je bijvoorbeeld in het najaar gaan? Oktoberfest wordt in veel Duitse steden groot gevierd en als je daarbij wilt zijn, moet je een campingplaats van tevoren boeken. Of wil je naar de fjorden in Noorwegen? Houd dan rekening met wisselende weersomstandigheden en, nog belangrijker, boek op tijd de ferries. Wil je namelijk vanuit Nederland vertrekken, dan moet je oversteken met de boot en afhankelijk van wanneer je gaat, kan het zijn dat je die op tijd moet boeken. Kijk dus even goed in hoeverre je afhankelijk bent van andere vervoersmiddelen, seizoenen en lokale evenementen. Ga je naar een regio waar je geen internet hebt? Dan is het verstandig om navigatie-apps op je telefoon te hebben en de kaarten van je bestemmingen te downloaden. En dan begint het leuke werk: welke route ga je rijden? Plan niet te veel kilometers per dag. Langzaam reizen zorgt ervoor dat je meer kunt genieten van de omgeving en dat er ruimte is voor spontane verrassingen!
Goede voorbereiding is het halve werk. Allereerst: controleer of je rijbewijs nog geldig is, vooral als je langer wilt gaan. Goed op de hoogte zijn van de verkeersregels in een land is misschien niet het leukste ding om te leren, maar wel erg belangrijk. Zo zijn er in bepaalde landen vergunningen nodig om gebruik te maken van tolwegen, maar ook om milieuzones (bijvoorbeeld LEZ zones in grote steden) in te rijden. En zelfs als je stilstaat is het belangrijk om regels te weten. Zo zijn parkeerregels in ieder land anders en mag je in sommige gebieden wel/niet wildkamperen. Huur je een camper of auto? Check welke landen je mag bezoeken met het pakket dat je hebt afgesloten.
Ga goed voorbereid op reis en zorg dat je een EHBO-kit in je auto hebt. Ga je langer op reis? Overleg dan met je arts of je genoeg medicijnen hebt. En weet je het beleid van je reis- en gezondheidsverzekering goed? Veel mensen denken namelijk goed verzekerd te zijn, maar je wilt op reis niet voor vervelende verrassingen komen te staan.
Zijn je databundels van je telefoon geldig in alle landen die je gaat bezoeken? Als dat niet zo is, is misschien een e-simkaart iets voor je. Een eSIM (embedded SIM) is een digitale versie van de traditionele fysieke SIM-kaart, die in steeds meer smartphones en andere apparaten wordt ingebouwd. Dit maakt het mogelijk om zonder fysieke kaart snel en eenvoudig te schakelen tussen verschillende mobiele netwerken, waaronder die in het buitenland. Verder zijn apps zoals Google Maps, Google Translate en bijvoorbeeld Park4night goede en leuke apps om op je telefoon te hebben tijdens de reis.
Je hoopt natuurlijk dat het niet nodig is, maar het is belangrijk om een plan voor noodsituaties te hebben. Heb je pech? Zorg ervoor dat je weet wat je moet doen en of je goed verzekerd bent. Noteer de noodnummers van de landen waar je naartoe gaat en zoek van tevoren uit waar je hulp kunt krijgen, mocht dat nodig zijn.
Heb je je medische paspoort up-to-date op je telefoon? Als er belangrijke medische informatie is die een arts moet weten in een noodgeval, zorg er dan voor dat je altijd een briefje bij je draagt, bijvoorbeeld in je portemonnee, waarop in het Engels (of in een andere taal van het land waar je reist) duidelijk staat wat een arts moet weten.
En tot slot, laten we het toch even over geld hebben. Het is namelijk goed om een budget te maken. Wat wil je ongeveer per nacht uitgeven aan overnachtingen? Hoeveel ben je kwijt aan brandstof, tolwegen, campings, eten, activiteiten en onvoorziene uitgaven? Check tijdens je reis of het budget dat je hebt opgesteld klopt en stel het zo nodig bij.
Zorg dat je meerdere betaalopties hebt, zoals een creditcard, pinpas en wat contant geld. Controleer ook de beschikbaarheid van pinautomaten in afgelegen gebieden.
Komt er iemand je planten water geven? Heeft iemand je reservesleutels voor het geval er iets is met het huis? En weten de thuisblijvers je route en wat ze moeten doen in het geval van problemen?
Bij het inpakken voor een reis met een busje of camper is het belangrijk om slim en functioneel te werk te gaan. Begin met de essentiële spullen zoals kleding, toiletartikelen en kookgerei, en zorg ervoor dat alles compact en georganiseerd is ingepakt om ruimte te besparen. Gebruik opberg dozen of -zakken om kleine items bij elkaar te houden en zorg voor een goede verdeling van het gewicht in het voertuig voor een stabiele rit.
We hebben voor jullie gemak een checklist gemaakt. Laat de Proudies redactie weten of we er nog dingen aan toe moeten voegen:
En dan het belangrijkste om mee te nemen: goede zin en een avontuurlijke geest.
We wensen iedereen die gaat rondreizen heel veel plezier en vinden het leuk om van jullie te horen! Ga jij binnenkort rondreizen in een busje of camper? Laat het de Proudies redactie weten: redactie@proudies.nl