Een van de mooiste en meest sfeervolle musea in Nederland moet toch wel het Huis Van Gijn zijn. In deze twee monumentale panden uit 1729 woonde advocaat en bankier Simon van Gijn, van 1864 tot aan zijn dood in 1922. Tijdens het bezoek heb je bijna het gevoel dat de voormalige bewoner op reis is. Al die prachtige kamers zijn nog precies zo ingericht als in de tijd waarin Simon er zelf woonde. Na ruim twintig jaar besloten zijn vrouw en hij de rechterhelft van het pand te laten renoveren, waarbij de voorkamers van het pand werden vergroot. Zo kwam er nog meer ruimte voor de grote verzameling meubels, wandtapijten, porselein, zilver, scheepsmodellen en schilderijen.
Deze keer ben ik zonder kleinkinderen in het museum, maar ik krijg toch een kleurrijke folder met een erg leuke speurtocht mee met maar liefst veertien meerkeuze vragen. Deze speurtocht is geschikt voor kinderen vanaf negen jaar en wordt geleid door het hoofd van de huishouding: juffrouw Fijn van Draat. Zij is op zoek naar personeel, maar wil eerst weten of de sollicitanten er wel geschikt voor zijn. Dat wordt dus goed opletten in al die kamers. Mijn wandeling begint in de bijkeuken met de keuken met koperen pannen, er staan zelfs een hardstenen fornuis en een 19e-eeuws kolenfornuis. Om de vraag hoe de ramenspuit werkt te beantwoorden, hoef je alleen maar de code op je telefoon te scannen en het filmpje te bekijken. De grote zaal met kostbare wandtapijten, waar de keuken in uitmondt, werd gebruikt voor ontvangsten en partijen, en mag zichzelf de oudste bewaard gebleven zaal met tapijten in een Nederlands woonhuis noemen.
Mevrouw Van Gijn had haar eigen rode salon waar zij gasten kon ontvangen of thee kon drinken met vriendinnen. Daarnaast vind je de eetkamer met schitterend serviesgoed en rijen zilveren bestek. Er is zelfs een aparte dienkamer waar het servies, glaswerk en zilver werd opgeborgen. Vergeet niet om een bezoek te brengen aan de tuinkamer met serre, je voelt de gezelligheid die er tot op de dag van vandaag nog steeds heerst wanneer je er binnenstapt.
Via het monumentale trappenhuis kom je op de eerste verdieping met de slaapkamers met een boudoir voor mevrouw. In deze ruimte dateert het behang nog uit de tijd van de bouw. Neem ook even een kijkje in de badkamer met een ouderwets bad op pootjes en mooie tegels op de wanden en het plafond. De meeste tijd bracht Van Gijn echter door in zijn bibliotheek en studeerkamer en dat is te zien; de boekenkasten puilen uit van zeldzame oude drukken. De verdieping boven deze eerste was het domein van de dienstboden. Het heeft sobere slaapkamers en een grote wasruimte met een linnenpers. De bovenste verdieping van het huis, de zolder, is daarentegen speels en uniek. Het is de schuilplaats van de oudste speelgoedcollectie in Nederland, met onder meer draaimolens, poppenhuizen, serviesjes, een winkeltje en heel veel poppen. Hier staan ook twee rekken met verkleedkleding voor groot en klein, die je voorzichtig kunt passen.
Tot slot is de romantische tuin achter het museum een bezoek meer dan waard. Het is een reconstructie van Simon van Gijns 19e eeuwse Engelse landschapstuin met slingerende paden, verhoogde rozenperken en eenjarige planten. In de zijtuin vind je een moestuin met fruitbomen, bessen- en aardbeien struiken en een muur met leifruit. En er is ook een plukborder voor bloemen in het museum. Van de oude tuin zijn alleen de plataan, esdoorn en moerbeiboom overgebleven. Het chalet- achtige huisje in de tuin is een reconstructie van het originele tuinhuis dat Van Gijn in 1900 liet bouwen in de zonnigste hoek van de tuin. Na afloop van het museumbezoek kun je nagenieten in het 19e-eeuwse museumcafé. Bij de koffie is er zelfgemaakte pruimentaart, maar er zijn ook heerlijke lunchgerechten. Bij mooi weer zijn de tuindeuren open en zit je er heerlijk op het terras onder de eeuwenoude plataan, net zoals Simon van Gijn en zijn vrouw dat vroeger ook deden.
Museum Huis van Gijn, Nieuwe Haven 30, Dordrecht, huisvangijn.nl
Speelzolder voor de kids en tuin voor oma en opa
speurtocht door het museum
verkleedzolder met antieke kleding en speelgoed