Hoe de Nijmeegse Vierdaagse al 105 jaar een feest voor iedereen is

Vier dagen wandelen en zeven dagen feest, dat is hoe we ‘the walk of the world’ vandaag de dag kennen. Vroeger zag het Nijmeegse wandelfestijn er echter heel anders uit. Van een militaire oefenwandeling, groeide het uit tot een feestelijke tocht die wordt volbracht door ruim 40.000 wandelaars van alle leeftijden. Daarnaast doorstond het evenement de nodige tegenslagen. Twee wereldoorlogen, een pandemie en meerdere sterfgevallen, en toch vindt dit jaar alweer de 105e editie van het evenement plaats. 

In samenwerking met

Hoe de Nijmeegse Vierdaagse al 105 jaar een feest voor iedereen is
Proudies Redactie

Door 

Proudies Redactie

Gepubliceerd op

Oct 29, 2024

De eerste editie van de Vierdaagse vond plaats van 1 tot 4 september 1909, met 306 deelnemers, voornamelijk militairen. De wandelaars liepen één route per dag, die verschillende steden en dorpen in de omgeving van Nijmegen verbond. De afstanden varieerden tussen de 30 en 35 kilometer per dag. Het evenement werd meteen goed ontvangen en vanwege het succes besloot de organisatie om het jaarlijks te herhalen.

In de daaropvolgende jaren groeide de populariteit van de Vierdaagse gestaag, waarbij zowel militairen als burgers deelnamen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden de Vierdaagse edities opgeschort van 1914 tot 1918. Na de oorlog werd het evenement hervat en geleidelijk aan werden er meer afstanden toegevoegd om aan verschillende behoeften van de deelnemers te voldoen.

Zo'n zelfde opschorting vond eveneens plaats vanwege de Tweede Wereldoorlog en de Corona pandemie. In 2022 vond voor het eerst sinds twee jaar weer een vierdaagse plaats en daar kwamen ruim 370.000 unieke bezoekers op af. Helaas was de organisatie genoodzaakt om het evenement een dag in te korten vanwege de hitte. Nadat het evenement te maken kreeg met meerdere sterfgevallen tijdens de editie in 2006, worden er strikte maatregelen genomen wanneer de temperaturen hoog oplopen. 

Inmiddels is de 105e editie van het wandelfestijn aangebroken en sinds 1970 worden deze vier dagen wandelen ook bekleed met zeven dagen feest. Elk jaar vinden er ruim tweehonderd optredens plaats, verdeeld over veertig podia. De meeste hiervan zijn gratis, maar er vinden, vooral ‘s nachts, ook betaalde feestjes plaats. 

Het gratis feest heeft daarom ook voor ieder wat wils en er wordt dan ook veel aandacht besteed aan het in stand houden van dit inclusieve karakter. Sinds de jaren negentig werd er een ‘Roze zaterdag’ georganiseerd. Tijdens deze zaterdag werd de Van Welderenstraat, een straat die een grote rol speelt in de Nijmeegse LHBTQI+ gemeenschap, roze gekleurd. Hoewel dit initiatief niet vanaf het eerste moment op ieders bijstand hoefde te rekenen, vindt er tegenwoordig ieder jaar een ‘Roze woensdag’ plaats. Zowel de gehele stad, als de lopers zijn tijdens deze dag gehuld in roze. 

Anno 2023 is de Nijmeegse Vierdaagse dus niet alleen uitgegroeid tot een wandeling voor iedereen, maar ook een feest voor iedereen. Wij kunnen daarom niet wachten op de volgende editie!  


☕️ Ontdek, leer en verrijk je leven.

Geen spam. Alleen nuttige en interessante dingen, rechtstreeks in jouw inbox.
We geven om jouw data in onze privacy policy.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Vergelijkbare artikelen