Het vieren van 75 Jaar vrijheid en vernieuwing in kunst – Een review van de tentoonstelling in het Cobra Museum

‍Vijf en zeventig jaar terug, in het hart van Parijs, kwam een radicaal kunstenaarsmanifest tot leven. Het was de geboorte van de Cobrabeweging, een beweging die slechts drie jaar zou bestaan (1948-1951), maar een enorme impact zou hebben op de kunst die daarop volgde. Het Cobra Museum in Amstelveen heeft nu een grootschalige expositie geopend, die deze beweging en de invloeden die eraan bijdroegen, belicht. De Cobrabeweging, genoemd naar de steden Kopenhagen, Brussel en Amsterdam, brak met de conventies van haar tijd. Kunstenaars als Karel Appel, Corneille en Constant Nieuwenhuys vonden elkaar in een gezamenlijk verlangen naar vrijheid, primitivisme en expressie.

In samenwerking met

 Het vieren van 75 Jaar vrijheid en vernieuwing in kunst – Een review van de tentoonstelling in het Cobra Museum
Proudies Redactie

Door 

Proudies Redactie

Gepubliceerd op

Oct 29, 2024

bron afbeelding: Cobra Museum

De Context van Cobra

De tentoonstelling "Grenzeloos en vrij" plaatst Cobra binnen een ruimer perspectief. Het toont werken van Nederlandse Cobrakunstenaars en schilders die de beweging beïnvloedden. Er is een ontroerende dialoog tussen Constants 'Verschroeide aarde III' en een winterlandschap van Max Beckmann. Beide werken visualiseren de wonden van de Tweede Wereldoorlog.

Vrouwen in Cobra

Een belangrijk aspect van deze tentoonstelling is de aandacht voor vrouwelijke kunstenaars die destijds experimenteerden. Dit gedeelte biedt inzicht in de worstelingen van kunstenaars zoals Lotti van der Gaag, die vaak werden uitgesloten van Cobratentoonstellingen.

Picasso en Cobra

Het is eveneens een herdenkingsjaar voor Pablo Picasso, en het Cobra Museum viert dit met een tentoonstelling die aansluit bij "Grenzeloos en vrij". Picasso’s experimenten met keramiek resoneren met de Cobrakunstenaars, en zijn speelse vazen en amforen herinneren aan de klassieke oudheid.

Een Modern Perspectief

Opvallend is het moderne perspectief van de tentoonstelling, zoals blijkt uit de terughoudendheid om de minder vrouwvriendelijke stukken uit Picasso's Suite Vollard te tonen.

Verder dan Cobra

"Grenzeloos en vrij" verkent niet alleen de kern van de Cobrabeweging maar maakt ook uitstapjes naar kunstenaars die zijdelings betrokken waren of zelfs helemaal niet. Dit brede panorama van invloeden versterkt het beeld van Cobra als een beweging die veel verder reikte dan haar korte bestaan doet vermoeden.

Conclusie

Het Cobra Museum heeft een rijke en boeiende tentoonstelling gecreëerd die de bezoeker uitnodigt om de complexiteit en veelzijdigheid van de Cobrabeweging te verkennen. Het viert de vrijheid, het experiment en de invloed die tot op de dag van vandaag voelbaar is. Met een zorgvuldig gecureerde collectie die varieert van Appel tot Basquiat en van keramiek tot boekillustraties, biedt deze tentoonstelling een diepgaand en veelzijdig beeld van een cruciaal moment in de kunstgeschiedenis.

"Grenzeloos en vrij, Van Appel tot Basquiat en De andere Picasso, Terug naar de bron" zijn te zien tot en met 8 oktober in het Cobra Museum voor Moderne Kunst, Amstelveen. Een must-see voor iedere kunstliefhebber.

☕️ Ontdek, leer en verrijk je leven.

Geen spam. Alleen nuttige en interessante dingen, rechtstreeks in jouw inbox.
We geven om jouw data in onze privacy policy.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Vergelijkbare artikelen