Voor veel millennials blijft het vooruitzicht van hun pensioen een verre droom. Uit een recent onderzoek blijkt dat er een grote kloof is tussen wat millennials denken nodig te hebben voor hun pensioen ($1,7 miljoen) en wat ze daadwerkelijk hebben gespaard ($63,000). Dit verschil benadrukt de uitdagingen waarmee deze generatie wordt geconfronteerd als het gaat om hun financiële toekomst.
Het is niet de eerste keer dat er zorgwekkende gegevens naar voren komen over de pensioenplannen van millennials. Uit een onderzoek van het Amerikaanse Census Bureau in 2022 bleek dat slechts 62% van de Amerikanen tussen 35 en 44 jaar een pensioenrekening had. Dit betekent dat een aanzienlijk deel van deze groep niet actief bezig is met hun pensioenopbouw.
Naast het tekort aan pensioensparen hebben millennials te maken met andere financiële obstakels die hun pensioenplannen verder compliceren. Een groot aantal millennials ziet zichzelf als "eeuwige huurders" omdat het kopen van een huis voor velen onbereikbaar blijft. Dit kan op lange termijn problemen opleveren, aangezien het eigen huis een belangrijke bron van vermogen kan zijn die ingezet kan worden voor het pensioen.
Daarnaast blijven studieleningen een grote financiële last. Hoewel er plannen zijn voor kwijtschelding van studieleningen, biedt dit slechts gedeeltelijke verlichting en blijft de schuldenlast een significant obstakel voor het opbouwen van pensioenvermogen.
Veel millennials hopen mogelijk op een erfenis om hun pensioenpot te vergroten, maar ook dit is geen zekerheid. De stijgende kosten van zorg aan het einde van het leven, samen met een langere levensverwachting, betekent dat veel vermogen van oudere generaties opgaat aan zorgkosten, waardoor er minder overblijft om door te geven aan de volgende generatie.
In Nederland gaat de leeftijd waarop men recht heeft op de Algemene Ouderdomswet (AOW) in 2028 met drie maanden omhoog naar 67 jaar en drie maanden. Dit is een gevolg van de stijgende levensverwachting, zoals berekend door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Volgens de huidige wetgeving stijgt de AOW-leeftijd automatisch met drie maanden voor elke 4,5 maand dat de levensverwachting toeneemt.
In 2019 is in het Pensioenakkoord afgesproken dat de AOW-leeftijd minder snel zou stijgen dan voorheen. Tot dat moment steeg de AOW-leeftijd 1 op 1 mee met de levensverwachting. Nu is er een vertraging ingebouwd: voor elke 4,5 maand dat Nederlanders langer leven, stijgt de AOW-leeftijd met drie maanden. Deze aanpassing is gebaseerd op de jaarlijkse prognoses van het CBS voor de resterende levensverwachting van 65-jarigen.
Voor millennials betekent deze stijging van de AOW-leeftijd dat zij langer moeten doorwerken voordat ze met pensioen kunnen gaan. Dit kan extra druk zetten op hun financiële planning en benadrukt de noodzaak om vroeg te beginnen met sparen voor het pensioen.
De financiële toekomst van millennials lijkt uitdagend, met veel obstakels op hun weg naar een comfortabel pensioen. Het is essentieel dat millennials zich bewust zijn van deze uitdagingen en proactief stappen ondernemen om hun financiële toekomst veilig te stellen. Dit betekent vroeg beginnen met sparen, verstandig omgaan met schulden en realistische verwachtingen hebben over hun pensioen behoeften.
Hoewel de weg naar een zorgeloos pensioen moeilijk lijkt, zijn er stappen die genomen kunnen worden om deze reis beter beheersbaar te maken. Door goed geïnformeerd te blijven en gebruik te maken van beschikbare hulpmiddelen en advies, kunnen millennials hun kansen op een stabiel en veilig pensioen aanzienlijk verbeteren.