In het kleine dorp aan de Hollandsche IJssel vlakbij Gouda vind je het sfeervolle Museum Bisdom Van Vliet. Het is het voormalige monumentale woonhuis van Paulina Bisdom van Vliet (1840-1923), de laatste telg van een regentenfamilie. Haar vader was de gefortuneerde Marcellus Bisdom van Vliet, burgemeester van Haastrecht; ook haar grootvader was burgemeester van Haastrecht. Paulina trouwde in 1869 met marine-officier Jacob le Fèvre de Montigny (1840-1881) en ging met haar echtgenoot in Den Haag wonen.
Haar vader liet op de oude funderingen van zijn familiehuis aan de Hoogstraat een nieuw huis bouwen, maar overleed voordat het klaar was. Paulina's echtgenoot volgde hem op als burgemeester in Haastrecht. Het huwelijk bleef helaas kinderloos en na het overlijden van haar echtgenoot stichtte Paulina als welvarende sociaal bewogen vrouw een meisjesschool, steunde met financiële middelen de gymnastiekvereniging, de ijsclub, en de muziekvereniging in het dorp. Aan het einde van haar leven liet Paulina in een testament opnemen dat het woonhuis als museum in stand gehouden zou worden.
Je wordt ontvangen door een van de rondleiders die je als eerste meeneemt naar de allermooiste kamer, de Grote Salon, waar de belangrijkste gasten werden ontvangen. De portretten van Paulina en haar echtgenoot hangen aan weerszijden van een kast met Chinees porselein. Het plafond in deze salon is ook het allermooiste van het museum, de patronen zijn afgestemd met de patronen in het tapijt. Tegenover de portretten staat een 18e-eeuws Kunstkabinet met aan de binnenzijde talloze laatjes versierd met prentjes waarin Paulina haar miniatuur kunstverzamelingen bewaarde. De rondleider maakt met smetteloze witte handschoenen de deurtjes open om je een kijkje te laten nemen.
Dwaal hierna verder door al die prachtige sfeervolle kamers en bewonder de grote collectie serviezen, meer dan vijfhonderd beschilderde borden, meubels, boeken, Aziatisch en Europees porselein en aardewerk, familieportretten en schilderijen van kunstenaars uit de negentiende eeuw. Op de eerste verdieping is een compleet ingericht appartement dat eigenlijk bestemd was voor de vader van Paulina, maar gebruikt werd door haar echtgenoot en later door de gasten die zij ontving. Ook op de eerste verdieping is de Balkonkamer met een vitrine met zilveren voorwerpen en de Kostuumkamer met een groene japon van Paulina die op een schilderij van Thérèse Schwartze (1851-1918) staat afgebeeld.
Neem na het museumbezoek een kijkje in de overtuin, aangelegd in 1875 in Engelse landschapsstijl met twee tuinbeelden uit het begin van de achttiende eeuw. Rond 1980 werd de tuin uitgebreid met een stuk bos in het verlengde van het park. In het park zie je ook het graf van Paulina en haar echtgenoot Johan. Aan de overkant ligt het grafje van haar hond Nora. Van latere datum is de ruïne, een kunstmatige grot op een eilandje, deze folly is speciaal ontworpen voor het park. Wandel na afloop door de Hoogstraat met op nummer 113 de voormalige orangerie van Paulina Bisdom van Vliet uit 1800; hier werden onder andere de kuipplanten bewaard. Er tegenover is het restaurant Het Witte Hof, gebouwd in 1840 als burgemeesterswoning voor Marcellus Bisdom van Vliet. De voorgevel en de dubbele klokgevel aan de achterzijde zijn nog authentiek. Een gezellig adres met een zonnig terras aan de Hollandsche IJssel, voor koffie of lunch is het restaurant Over de Brug een leuke optie. Dit gebouw uit 1883 was ooit de halteplaats van de tramwegmaatschappij van Oudewater naar Gouda. De brug over de rivier is in datzelfde jaar ook gebouwd door de tramwegmaatschappij.
Museum Paulina Bisdom van Vliet, Hoogstraat 166, Haastrecht, bisdomvanvliet.nl
Hotel-Restaurant Over de Brug, Veerlaan 1, Haastrecht, hoteloverdebrug.nl
Lees meer over Ellie’s museumbezoeken met haar kleinkinderen: