Florence is de thuisbasis van enkele van de lekkerste trattoria's die je in Italië kunt vinden. De stad, bekend om haar rijke culinaire traditie, biedt een onvergetelijke gastronomische ervaring. We hebben zorgvuldig een samenstelling gekozen van trattoria's die het beste vertegenwoordigen wat de Toscaanse keuken te bieden heeft. Of je nu op zoek bent naar een stevige maaltijd die de lokale smaken benadrukt, of je wilt genieten van een verfijnde interpretatie van klassieke gerechten, in Florence vind je een trattoria die aan jouw wensen voldoet. Elk van deze eetgelegenheden biedt een unieke sfeer en smaak, en samen vormen ze een culinaire reis die je niet wilt missen tijdens je bezoek aan deze prachtige stad.
Bron: TRATTORIA DA SOSTANZA DETTO IL TROIA / Firenze Made in Tuscany
Trattoria La Casalinga
De naam zegt het al: Trattoria La Casalinga (Via dei Michelozzi 9/r) verwelkomt gasten zoals een zorgzame huisvrouw dat zou doen. Gelegen in de wijk Santo Spirito in Oltrarno, op korte afstand van Piazza Santo Spirito, biedt deze trattoria authentieke Florentijnse gerechten in een knusse en informele ambiance. Hier kun je betaalbaar en snel Florentijns eten proeven, bereid op dezelfde manier als een echte Florentijnse mamma of nonna dat zou doen. Vergeet niet om de fegato alla salvia (gebakken kalfslever met salie), peposo (zacht gestoofd vlees in wijn geserveerd op pane sciapo, het typische zoutloze Toscaanse brood), en de beroemde ribollita te bestellen, een dikke Toscaanse groentesoep met bonen, palmkool en oud brood.
Ga naar de website
Trattoria dei 13 Gobbi
In de Ognissanti buurt, in het hart van het historische centrum van Florence, bevindt zich een restaurant dat de oude recepten van de meest authentieke Toscaanse traditie op strikte wijze interpreteert. Specialiteiten van het huis zijn de onvergelijkbare rigatoni geserveerd in een glazen pot en de onvermijdelijke biefstuk geserveerd op een houten plank.
Ga naar de website
Trattoria da Sostanza detto il Troia
Waar kun je in Florence genieten van een goede biefstuk? Voordat we ingaan op de details van de Florentijnse biefstuk, is het goed om te onthouden dat deze Via del Porcellana het meest literaire adres van de stad is. Hier had Piero Annigoni zijn tafel tegenover de keuken en gooide hij noten op het glas voor de kok als hij in de eetzaal keek. Naast de klassieke Florentijnse biefstuk, zijn cultgerechten onder andere artisjoktaart en kipfilet in boter.
Ga naar de Tripadvisor
Buca Mario
In deze hoek van de Florentijnse traditie van weleer vind je eenvoudige en authentieke ingrediënten en traditionele recepten, zoals artisjokflan, ribollita, pappardelle met wilde zwijnsaus en gegrilde biefstuk. Opvallende kenmerken: een privékamer met een uitgang aan de achterkant.
Ga naar de website
Trattoria Sabatino
Trattoria Sabatino (Via Pisana 2/r) ademt de authentieke sfeer uit van een klassieke trattoria, met geblokte tafelkleden, terracotta tegels en houten balken aan het plafond. Dit eeuwenoude familierestaurant stelt dagelijks een wisselend menu samen, gebaseerd op seizoensgebonden ingrediënten en traditionele bereidingswijzen uit de cucina povera. Laat je smaakpapillen verwennen met gerechten zoals trippa alla fiorentina (pens op Florentijnse wijze) en baccalà con ceci (gezouten vis met kikkererwten), naast typisch Toscaanse specialiteiten zoals pappa al pomodoro en farinata. Sluit je maaltijd af met een verrukkelijk dessert, zoals de in vin santo gebakken peer.
Ga naar de website
Buca Lapi
Bovenaan via de Tornabuoni, op nr. 1/r van Via del Trebbio, bevindt zich Buca Lapi, waar de eigenaar Luciano Ghinassi de traditie levend houdt en elke avond volledig volgeboekt is. De keuken is zichtbaar voor gasten. De gerechten roepen de smaken op van de oude Toscaanse en Florentijnse keuken.
Ga naar de website
Buca dell'Orafo
Verderop, in de buurt van de Uffizi, vind je Via dei Girolami 28, waar je de trap afdaalt om Buca dell'Orafo te betreden, uitstekend voor ribollita, Sangiovannese stoofpot en gebakken kip, konijn en artisjokken. De cultgerechten zijn artisjoktaart en varkensvlees arista met aardappelen. Sluit af met gekonfijte gekookte peren.
Ga naar de Tripadvisor
Osteria del Cinghiale Bianco
Een hoogtepunt op culinair gebied is Osteria del Cinghiale Bianco (Borgo San Jacopo 43/r), gevestigd op de begane grond van een middeleeuwse toren. Dit restaurant dankt zijn naam aan het witte everzwijn en staat bekend om zijn overvloedig gebruik van truffels, vers van het nabijgelegen dorp San Miniato, een waar truffelparadijs. Niet te missen gerechten zijn onder andere de cinghiale alla maremmana (wild zwijn in rode wijnsaus, volgens een recept uit de Maremma) en gnudi (een soort 'naakte' ravioli met een vulling zonder deeglaag). Let op, in Florence worden deze ook wel malfatti genoemd, terwijl in de rest van Italië malfatti verwijst naar een pastasoort die lijkt op een priesterboordje.
Ga naar de website
Cibreo Ristorante
Richting Sant'Ambrogio, in Via del Verrocchio, 8/r, ontdek je een smeltkroes van smaken en geuren, met slechts één dirigent, chef-kok Fabio Picchi. Aanraders zijn de gele paprikapuree, de Cassi-stijl kabeljauw, de gevulde nek en de Florentijnse stoofpot.
Ga naar de website
La Giostra
In Borgo Pinti, op nr. 10/12/18 r, vind je een legendarische plek die twintig jaar geleden ontstond uit de passie van Prins Dimitri van Habsburg Lorraine en zijn zoon Soldano, en nu een trattoria is die veel bezocht wordt door beroemdheden. Een combinatie van Toscaanse en Lorraine tradities: van handgemaakte tortelloni met buffelburrata en witte truffel uit Alba tot Kalvil-filet met ganzenlever en appels op geroosterd brood.
Ga naar de website
Trattoria Mario
In de omgeving van de San Lorenzo Markt, op 2/r Via Rosina, betreed je deze historische familie-trattoria waar je de uitstekende ribollita, Florentijnse biefstuk, peposo of lampredotto moet proberen.
Ga naar de website
Il Santo Bevitore
In de Oltrarno, in de wijk Santo Spirito, springt "Il Santo" eruit met zijn creatieve, zorgvuldig bereide maar informele keuken. Mis de terrine van kippenlevers met Vin Santo en pan brioche niet, evenals de rauwe biefstuk met knapperige groenten.
Ga naar de website
Bronnen