We zwemmen in de spullen. Als het voor jou niet om een uitpuilende kledingkast gaat, dan wel in de meest letterlijke zin; de plastic soep. Er zijn ontelbare initiatieven om het gros van deze dingen een nieuw leven te geven. Kledingcontainers, apps zoals Vinted en Sellpy, of het vragen van statiegeld op blikjes, maar er zijn natuurlijk ook creatieve manieren om met overconsumptie en afval om te gaan. En een aantal Nederlandse kunstenaars loopt mee in de voorhoede.
bron afbeelding: ‘The growing pavillion’, gemaakt door Company New Heroes
Sustaign is een Nederlandse design studio en klein productiehuis. Op een milieuvriendelijke wijze weet het team producten te creëren die bijna niet te onderscheiden zijn van Italiaans marmer. Hetgeen waar de twee producten zonder twijfel wel in verschillen, is de manier waarop ze gewonnen of gefabriceerd worden. Zo worden er bijvoorbeeld vazen gemaakt van Ferrero Rocher-papiertjes en dat allemaal met de hand.
Joana Schneider’s ‘Lilac Mini Garden’
Een kunstenares die niet geheel van Nederlandse bodem komt, maar er wel woont, is de Duitse Joana Schneider. Een aantal jaar geleden verhuisde ze naar Amsterdam en kreeg ze interesse in technieken die vissers bijvoorbeeld gebruiken om netten te produceren. Hiervoor gebruikte ze eveneens materialen die gebruikt worden door diezelfde vissers, alleen zien zij het als afval en Joana als een kans. Het resultaat: maskers, gekunstelde kledingstukken en verbazingwekkende stukken voor aan de muur.
Niet alleen als het om in-house design gaat weten we raad, ook op het gebied van bouw weten Nederlanders door middel van creativiteit oplossingen te bieden. Zo bouwde Company New Heroes een aantal jaar geleden een cirkelvormig paviljoen. De buitenmuren bestonden uit Mycelium, een mengsel van hennep en paddenstoelen dat na drogen niet langer groeit en dus als stevige basis dient. Het ziet er misschien wat anders uit dan we gewend zijn, maar volgens de makers is die excentriciteit iets wat we moeten omarmen.
En dat geldt eigenlijk voor alle duurzame creaties. In sommige gevallen zullen we het nieuwere alternatief niet kunnen onderscheiden van het origineel, zoals in het geval van Sustaign. Echter zullen we in andere gevallen ook af moeten stappen van het idee van reproduceren en de norm moeten herdefiniëren. En juist daarin zijn creatievelingen van Nederlandse bodem gelukkig uitermate goed.