De perceptie van pensioen ondergaat een fundamentele verschuiving. Waar het vroeger gezien werd als de laatste fase van het leven, net voor de dood, wordt het nu meer gezien als een tussenfase - een 'derde helft' van het leven. Dit komt omdat mensen die met pensioen gaan, vaak nog twintig tot dertig jaar van hun leven voor de boeg hebben, waarin ze idealiter in goede gezondheid verkeren, mits ze actief blijven, zowel mentaal als fysiek. Het traditionele beeld van pensioen lijkt dus verouderd.
Voor velen brengt pensioen een diepgaande verandering in identiteit met zich mee, vooral als werk een belangrijk deel van die identiteit uitmaakte. Het verlies van deze identiteit, terwijl men nog steeds de energie en het verlangen heeft om actief te zijn, kan desoriënterend zijn.
Het juist navigeren van deze overgang is cruciaal, niet alleen voor de gepensioneerden zelf, maar ook voor hun collega's en de organisaties waarvoor ze werkten. Uit ons onderzoek en onze interacties met professionals die deze verschuiving doormaken, hebben we vier psychologische mindsets geïdentificeerd die gepaard gaan met de overgang naar pensioen.
Deze overgangsfases benadrukken het belang voor organisaties om zorgvuldig na te denken over hun benadering van pensioen. Door duidelijk te zijn over verwachtingen en opties, het vieren en eren van gepensioneerden, en door ondersteuning te bieden in de vorm van reflectie en coaching, kunnen organisaties helpen bij deze overgang.
De 'derde helft' van het leven kan, ondanks de uitdagingen, een bijzonder vervullende tijd zijn. Door het onderwerp vroegtijdig aan te snijden en individuen zachtjes te begeleiden naar een constructieve toekomst, kunnen zowel individuen als organisaties profiteren van deze levensfase.
Heb je vragen of wil je jouw gedachten delen over de toekomst van pensioenen en de impact van een langere levensverwachting? Wij horen graag van je. Stuur jouw vragen of opmerkingen naar redactie@proudies.nl.