De lente komt wat traag op gang dit jaar en de warme temperaturen lijken nog even op zich te laten wachten, maar dat weerhoudt de vogels in Nederland er niet van om al actief te worden. Wij geven je de leukste tips en weetjes om toch alvast het lentegevoel te creëren!
De tjiftjaf is een kleine zangvogel die bekend staat om zijn karakteristieke zang. Hun zang is een van de eerste tekenen van de lente en wordt vaak gehoord vanaf eind maart. Houd dus je oren open voor het geluid van de allereerste tjiftjaf van het jaar: tjíp-tjap-tjíp-tjap-tjíp-tjap. Dit is een teken dat de lente begonnen is en het vogelseizoen in volle gang is.
Zowel mannetjes als vrouwtjes roodborsten zingen, overdag als ‘s nachts (hoewel dit vaak tegen de ochtend aan is). Hun zang is te herkennen aan hoge en schelle tonen in een watervalletje ritme, soms worden ze ook wel de jazz artiesten in de vogelwereld genoemd omdat ze houden van improvisatie.
De spreeuw is in staat om het geluid van verschillende vogels, kikkers en zoogdieren perfect na te bootsen, waaronder de buizerd, wielewaal, kleine bonte specht en kip. Het aanleren van deze imitaties is niet aangeboren en moet dus worden aangeleerd. Een grappig weetje; spreeuwen kunnen naast andere dieren, ook allerlei andere soorten geluiden nadoen, zo deden ze op Rotterdam Centraal de treinen na of zouden ze zo maar eens de geluiden van bouwmachines kunnen imiteren. Houd dus je oren (en ogen) open de komende tijd, wie weet houd de spreeuw je voor de gek!
Als het lenteweer nog even op zich laat wachten en wij de paraplu's nog niet terug in de kast kunnen zetten, hebben vogels ook hun regenpak klaar. Vogels nemen vaak een bad en geven zichzelf vervolgens een uitgebreide poetsbeurt om hun veren droog en isolerend te houden. Tijdens deze poetsbeurt smeren ze hun veren in met een smeersel afkomstig van een vetklier vlak boven de staart. Dit zorgt ervoor dat het verenpak waterdicht wordt en regendruppels er vanaf lopen, waardoor de vogel droog blijft en goed geïsoleerd is.
Onze tuinen bieden een ideale plek voor tuinvogels zoals de roodborst, merel en koolmees om te nestelen. Om als broedplek te dienen zijn struikgewas, gevelbegroeiing en bomen van groot belang. Maar je kan ook vogels zoals kool- en pimpelmezen helpen door het plaatsen van nestkasten. Zorg ook voor voldoende voedsel en water. Net als wij, houden ook vogels van een gevarieerde maaltijd. Hoe meer soorten bloemen en planten je in je tuin hebt, hoe meer insecten en dus ook vogels dit zal aantrekken!
Wil je nog meer tips en alles leren over vogels? Doe dan nu onze vogel cursus of schrijf je in voor de lezing op 30 maart! Schrijf je hier in voor de lezing.