Het zes maanden durende overleg tussen Wilders, Yesilgöz, Omzigt en Van der Plas heeft de schrijver en acteur Paul Haenen geïnspireerd om een toneelstuk te schrijven. Vier totaal verschillende karakters proberen tot een regeerakkoord te komen. Welke gesprekken vonden er plaats in de vele vergaderingen achter de gesloten deuren? Paul heeft hier wel een idee over en heeft het stuk De Formatie geschreven. “Een komisch en bizar stuk, dat waarschijnlijk heel dicht bij de werkelijkheid komt”, vertelt Haenen enthousiast.
Foto’s: Dammie van Geest
Na 35 jaar dragen Paul en zijn man Dammie van Geest de exploitatie van het theater Het Betty Asfalt Complex in Amsterdam over aan collectief De Theatertroep. Het complex krijgt een andere naam en gaat per 1 juli theater De Richel heten. Om dit te vieren wordt er begin juli een ontzettend leuk overgangsfestival georganiseerd en daar heeft Paul het stuk De Formatie voor geschreven. “Ik heb bewust naar een actueel onderwerp gezocht waar iedereen in geïnteresseerd is. En toen was de keuze snel gemaakt”, vertelt Paul lachend.
De voorstelling begint met het fragment dat veel Nederlanders zich nog weten te herinneren. Het moment dat Wilders bij verkenner Plaskerk arriveert voor een gesprek. “Het is een ongemakkelijk moment. Wilders komt binnen en zegt: ‘Wat een mooie kamer is dit en wat een mooie stoel.’ Ze beginnen het gesprek met de woorden: ‘Daar zitten we dan, wie had dat ooit verwacht.’“
Het zijn alle vier sterke persoonlijkheden, maar hoe verhouden ze zich tot elkaar? Haenen heeft daar wel een idee over: “Met die verschillende karakters als uitgangspunt is het fijn schrijven. Hoe zorgt de verkenner ervoor dat de toch ook wat egocentrische politici dichter bij elkaar komen? Ik denk dat ze het afgelopen half jaar een soort therapie hebben gehad om dichter bij elkaar te komen. In mijn stuk snuffelen ze niet alleen overdrachtelijk aan elkaar maar ook letterlijk. Ik denk dat ze in die zes maanden heel veel tijd hebben besteed om begrip voor elkaar op te brengen en haast geen tijd hebben gehad om te kijken of de afzonderlijke kiezersbeloftes wel haalbaar waren.”
Paul reageert enthousiast. “Dick Schoof lijkt me, onder deze omstandigheden, een verstandige keus. Hij zorgt wellicht voor verbinding en kan de mensen bij elkaar houden. Hij zal zich niet laten kneden en overrulen. Dat kan straks nog wel moeilijk worden voor Geert Wilders in de Tweede Kamer. Wanneer hij zich moet gedragen en niet meer mag schreeuwen en schelden. Dat wordt nog spannend.”
“Je kunt veel gebeurtenissen van twee kanten bekijken en benaderen. Mijn ervaring is wanneer je het van de positieve kant bekijkt, je er meer energie en levensvreugde uithaalt. Wanneer je bijvoorbeeld een verregende vakantie hebt, kun je denken: we komen tot goede gesprekken of ik heb veel kunnen lezen. Nadien herinner je die vakantie ook beter dan een zonnige vakantie. Dat is ook zo met problemen. Wanneer het je lukt om die op te lossen, dan krijg je een prettiger gevoel dan wanneer je een leven zonder problemen hebt. Je wordt er een sterker mens van. En nog een hele belangrijke tip: probeer zoveel mogelijk de humor in dingen te zien”, adviseert de bevlogen schrijver en acteur.
Wil je ook de voorstelling De Formatie bezoeken? Voor meer informatie kijk op de cultuuragenda van Proudies.