Daphne Deckers over ouder worden

Jarenlang reisde ze de wereld over voor haar werk als model en tv-presentator, maar nu doet ze wat ze altijd al heeft willen doen: schrijven en dat met een flinke dosis humor Ook spreekt ze regelmatig interessante persoonlijkheden in haar podcast Daphne op Donderdag. Deze keer zijn de rollen omgedraaid, en wordt Daphne zelf geïnterviewd door de redactie van Proudies.

In samenwerking met

Daphne Deckers over ouder worden
Mirjam Preusterink

Door 

Mirjam Preusterink

Gepubliceerd op

Nov 17, 2024

Beeldmateriaal: Yvette Kulkens Photography


Voor veel mensen heeft ouder worden een negatieve bijklank – zo niet voor Daphne. Onlangs verscheen haar nieuwste boek De kracht van ouder worden. Het is een feit dat iedereen boven de 40 steeds meer geluk ervaart en dat dit geluksgevoel blijft toenemen met de jaren. Je krijgt meer zelfvertrouwen, meer vrijheid en meer innerlijke kracht. Met humor en Hollandse nuchterheid beschrijft Daphne hoe je de lichamelijke en mentale uitdagingen kunt aanpakken en vaardig ouder wordt.

Daphne, kun je de lezers iets vertellen over dit boek? “Toen ik een paar jaar geleden 50 jaar werd, kreeg ik regelmatig de opmerking: jeetje, een halve eeuw, wat vind je ervan, hoe sta je erin? Net alsof het een duikplank naar beneden is. Ik had zelf meer het gevoel dat het een springplank omhoog is. Het ouder worden is niets anders dan dat je leeft en mag leven. “

Je hebt voor dit boek veel research gedaan, wat is je vooral opgevallen?  “De afgelopen decennia zijn er allerlei onderzoeken gedaan naar de mate van geluk die mensen tijdens hun leven ervaren en het resultaat is steeds hetzelfde: een U-vormige grafiek. We zijn erg gelukkig in onze jeugd- en tienerjaren, maar daarna begint het geluksgevoel steeds af te nemen. Je eerste hypotheek, vaste lasten, huilende baby’s, lastige pubers en elke dag in de file naar je werk. Vanaf je 50ste zit je weer in dat pootje omhoog. Waarom horen we niet vaker dat het ouder worden gepaard gaat met het geluksgevoel? Met het klimmen der jaren krijg je meer zelfvertrouwen, meer vrijheid en meer innerlijke kracht.”

Wat is je meest waardevolle levensles? “Mijn oma zei vroeger vaak: ‘De hemel die geeft, wie vangt die heeft.’ Dat heb ik altijd onthouden. Het universum biedt je kansen en mogelijkheden, maar je moet ze wel zien en pakken. De Nederlanders tussen de 50 en 65 jaar zitten dagelijks gemiddeld vier en een half uur voor de buis. Wat zou je allemaal in die tijd kunnen doen? Een cursus volgen, mediteren, een leesclub beginnen of vrijwilligerswerk doen. Je vergroot je sociale netwerk en dat stimuleert je gezondheid. Doe iets en zit niet stil.”

Beeldmateriaal: Yvette Kulkens Photography

En wanneer je dit op jezelf betrekt? “Ik ben ambassadeur van Hart voor Vrouwen, een stichting die onderzoek doet naar hart- en vaatziekten bij vrouwen. Het is opgericht door Angela Maas, een gepensioneerde cardioloog, maar nog steeds bevlogen en betrokken bij deze stichting. Ik ben gevraagd om een musical te schrijven. Dat heb ik nog nooit eerder gedaan. Ik heb het met twee handen aangepakt en ben nu druk bezig met de voorbereidingen. Het gaat over De Dolle Mina’s, een feministische groep die in de jaren zeventig met ludieke acties de positie van de vrouw wilde verbeteren.”

In het boek schrijf je veel over je vriendinnen. Hoe belangrijk zijn zij voor je? “Ik denk dat vrienden en vriendinnen voor iedereen waardevol zijn. Zeker bij het ouder worden. Eén van de belangrijkste geheimen voor een lang en gezond leven in de Blue Zones is een groot sociaal netwerk.  Ik heb vriendinnen uit elke fase van mijn leven. Zij zijn het mozaïek uit mijn leven. Samen lachen en elkaar steunen in moeilijke en verdrietige tijden. Al deze gezamenlijke ervaringen zijn zo kostbaar. With a little help from my friends, zongen The Beatles, en ze hadden helemaal gelijk.”

Heb je nog een tip voor de lezers? “Wanneer je ouder wordt, heb je misschien het gevoel: dit was het. Maar geloof in mogelijkheden en kansen. Het is natuurlijk wel erg belangrijk dat je gezond blijft, dat heb je vaak zelf niet in de hand. Hoe je denkt over ouder worden, is bepalend hoe je oud wordt. Wanneer je gelooft dat het geheugen achteruitgaat, gaat het ook achteruit. Wanneer mensen zich jonger voelen dan dat ze werkelijk zijn, zijn ze ook aantoonbaar jonger. Blijf je ontwikkelen en laat niemand je vertellen dat je te oud bent. Vergeet nooit hoe waardevol je bent.”

Wie is Daphne

Daphne Deckers (Nijmegen, 10 november 1968) is columniste, presentatrice en schrijfster van zesentwintig boeken, waarvan er meer dan 1,3 miljoen zijn verkocht. Alles is zoals het zou moeten zijn en Dubbel Zes zijn allebei verfilmd. De geboorte van een gezin werd genomineerd voor de NS Publieksprijs. Daphne presenteerde Big Brother, Holland’s Next Top Model en RTL Boulevard. Ze heeft haar eigen podcast Daphne op Donderdag. Daphne zet zich in als ambassadeur voor Stichting Hart voor Vrouwen. Ze is getrouwd met Richard Krajicek en woont in Muiderberg. Samen hebben ze dochter Emma en zoon Alec. 

Meer interviews?

☕️ Ontdek, leer en verrijk je leven.

Geen spam. Alleen nuttige en interessante dingen, rechtstreeks in jouw inbox.
We geven om jouw data in onze privacy policy.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Vergelijkbare artikelen