Cultuurtip: Ron Mueck in Museum Voorlinden

Museum Voorlinden in Wassenaar presenteert momenteel een indrukwekkende overzichtstentoonstelling van de Australische kunstenaar Ron Mueck. Zijn sculpturen, die echter dan echt lijken, laten een blijvende indruk achter op de bezoekers. Mueck, bekend om zijn minutieus gedetailleerde weergaven van het menselijk lichaam, toont vijftien van zijn werken die zijn gehele oeuvre beslaan. Dit lijkt misschien bescheiden, maar gezien zijn oeuvre van slechts 48 werken, is het een aanzienlijke verzameling. In Voorlinden is dan ook de grootste tentoonstelling ooit van Mueck biedt bezoekers een unieke kans om Muecks meesterwerken van dichtbij te bewonderen. Hoog tijd om dieper in het werk en de tentoonstelling van deze kunstenaar te duiken!

In samenwerking met

Cultuurtip: Ron Mueck in Museum Voorlinden
Proudies Redactie

Door 

Proudies Redactie

Gepubliceerd op

Jul 25, 2024

Ron Mueck, In Bed, 2005, Collection Fondation Cartier pour l'art contemporain Foto: © Antoine van Kaam 

Wie is Ron Mueck?

Ron Mueck, geboren in Melbourne in 1958, heeft een opmerkelijke carrière opgebouwd, van poppenmaker en poppenspeler tot bekende beeldhouwer. Mueck werkt in zijn studio op Isle of Wight in Engeland aan zijn sculpturen, die hij maakt van fiberglass, siliconen en hars. Soms doet hij jaren over één kunstwerk. In twee korte documentaires die in de tentoonstelling worden vertoond, is te zien hoe hij te werk gaat: ultraprecies, ongehaast en eindeloos perfectionistisch. Hij besteedt engelengeduld aan de 'huid' van zijn beelden, waarbij hij rimpels, huidplooien, poriën en oneffenheden zorgvuldig vormgeeft. Elk klein detail, zoals putjes en synthetische haartjes, wordt met de hand aangebracht.

Deze aandacht voor detail maakt zijn werken adembenemend realistisch, maar ook een tikje afstotelijk. Voeten zijn vaak een beetje vies en brokkelig, de huid is net iets te bleek en vlekkerig, en haar is soms ietwat ruim voorradig op minder gewenste plekken. Deze aspecten kunnen een fascinatie en lichte weerzin oproepen, wat de toeschouwer soms afleidt van de diepere betekenis van de werken.

Intieme en ontroerende werken

In Nederland is Mueck vooral bekend van Couple under an Umbrella, het bejaarde stel in badkleding dat deel uitmaakt van de vaste collectie van Museum Voorlinden. Dit werk is een veelvuldig gefotografeerde publiekslieveling en toont de bekwaamheid van Mueck om menselijke emoties en relaties op een treffende manier weer te geven.

De sculpturen van Mueck roepen een gevoel van intimiteit op, alsof we inbreuk maken op de privacy van de afgebeelde figuren. Een voorbeeld hiervan is het lange, slungelige pubermeisje in badpak, dat ongemakkelijk tegen de muur leunt en haar blik afwendt, alsof ze er niet wil zijn. Deze sculptuur roept sterke emoties op bij de toeschouwer, die bijna terugdeinst vanwege de intensiteit van het moment. Een ander voorbeeld is de bijna zeven meter lange vrouw op een gigantisch bed, die verstild voor zich uit tuurt. Het voelt bijna genadeloos om haar zo te observeren, maar de niet-realistische afmetingen van de figuren herinneren ons eraan dat ze niet echt zijn, wat ons aanmoedigt om ze van dichterbij te bekijken.

 

Ron Mueck, Couple under an umbrella, 2013, Collectie museum Voorlinden. Foto: Antoine van Kaam 

Nieuw werk

De laatste jaren heeft Mueck een nieuwe afslag genomen en is hij met andere materialen en onderwerpen gaan werken. Een opvallend werk is En Garde (Three Dogs) uit 2023, dat bestaat uit een drietal metershoge honden, met de hand gesneden uit schuim en matzwart geverfd. Kleuren en details hebben plaatsgemaakt voor iets abstracters, een dierlijke oerhouding waarin spanning, angst en agressie verweven lijken. Ook de imposante installatie van honderd enorme schedels, waar de bezoeker tussendoor dwaalt, verschilt sterk van eerder werk. Hier zijn huid, haar en al het andere wat ons tot mens maakt verdwenen. Hoewel het bewonderenswaardig en spannend is dat Mueck nieuwe wegen inslaat, zijn het toch vooral zijn eerdere werken – met huid en haar, met blikken en emotionele gelaagdheid – die blijvend indruk maken. 

 

Ron Mueck, En Garde, 2023, The artist, courtesy of Thaddaeus Ropac, London · Paris · Salzburg · Seoul. Foto: Antoine van Kaam

Dit gebeurt ook in een ander recent werk, Mass (2017). Het bestaat uit een installatie van honderd enorme, witte schedels. Deze installatie is een echte belevenis en je kan door de torens van opgestapelde schedels lopen in een eveneens witte ruimte. 

 

Ron Mueck, Mass, 2016-2017, National Gallery of Victoria. Foto: Antoine van Kaam

De impact van Muecks werk

De combinatie van hyperrealisme en de onrealistische verhoudingen in Muecks werk maakt het intrigerend en soms ook ongemakkelijk. Zijn beelden zijn niet alleen een visuele ervaring, maar ze dagen ook de toeschouwer uit om na te denken over de menselijke conditie, ons verlangen naar connectie en de vergankelijkheid van het leven. In tegenstelling tot traditionele sculpturen, waar de nadruk ligt op de schoonheid, leggen Muecks werken de rauwe realiteit bloot.

Met deze tentoonstelling biedt Museum Voorlinden een rijke ervaring die zowel visueel als emotioneel uitdagend is. De bezoekers worden uitgenodigd om niet alleen de sculpturen zelf te bewonderen, maar ook de diepere betekenissen die achter deze hyperrealistische kunstwerken schuilgaan. Ontdek het zelf en ga langs bij Museum Voorlinden!

De tentoonstelling is tot en met 17 november te zien in Museum Voorlinden in Wassenaar. Tegelijk zijn er ook de tentoonstelling Cloudwalker en twee torens van de bekende kunstenaar Anselm Kiefer te zien in de duinpan dichtbij het museum. Let op: het is verplicht om een tijdslot te reserveren voor de Ron Mueck tentoonstelling! Ook de Museumkaart is niet geldig bij Museum Voorlinden.

☕️ Ontdek, leer en verrijk je leven.

Geen spam. Alleen nuttige en interessante dingen, rechtstreeks in jouw inbox.
We geven om jouw data in onze privacy policy.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Vergelijkbare artikelen