Cultuurtip: de documentaire Mien Ruys: Strak & wild

Mien Ruys (1904-1999) kent misschien niet iedereen, maar voorkenners is zij een icoon. Ze wordt geplaatst in het rijtje met helden van het modernisme zoals Mondriaan, Le Corbusier en Rietveld. Ruys is geen kunstenaar of architect, maar tuinontwerper! Ze staat bekend om haar strakke vormgeving en baanbrekende ideeën.

In samenwerking met

Cultuurtip: de documentaire Mien Ruys: Strak & wild
Proudies Redactie

Door 

Proudies Redactie

Gepubliceerd op

Oct 29, 2024

Ze is geboren in een gezin dat al bezig was met planten, aangezien haar vader, Bonne Ruys, een kwekerij had in Dedemsvaart. Vader Ruys bedacht in 1916 al dat het slim was om naast planten te verkopen, ook ontwerpen aan te bieden waarin de planten goed tot hun recht kwamen. Haar vader was een progressieve man die niet alleen zijn drie zonen, maar ook zijn vijf dochters liet studeren. Mien hielp haar vader bij het ontwerpbureau. Naast hem helpen, kon zij via haar vaders connecties ook bij ontwerpers in Engeland en Duitsland in de leer. Toch had hij waarschijnlijk niet kunnen voorzien dat Mien uit zou groeien tot de bekendste tuinarchitect van Nederland.

Zo ontwierp Mien meer dan 3000 tuinen in Nederland, waaronder ook grote opdrachten voor kantoren, gevangenissen en musea. Maar Mien ontwierp niet alleen voor grote percelen en bedrijven, ze was ook een pragmatische socialist. Ze focuste zich op het ontwerpen van praktische en betaalbare tuinen met goedkope materialen voor de lagere inkomens. Ter illustratie: ze was bijvoorbeeld betrokken bij het ontwerp van de binnentuinen in sociale woningbouw van Slotermeer en Geuzeveld. De eerste drie proeftuinen bij haar ouderlijk huis in Dedemsvaart kan je nog steeds bezoeken en deze zijn zelfs uitgeroepen tot een rijksmonument. Het is zelfs mogelijk om een theaterwandeling door de tuinen te maken.

Naar aanleiding van het 100-jarig jubileum van de tuinen is er een documentaire gemaakt genaamd Mien Ruys: Strak & wild. De documentaire introduceert verschillende personen die het leven en werk van Ruys van verschillende kanten belichten. De wereldberoemde tuinarchitect Piet Oudolf komt bijvoorbeeld aan het woord, maar ook biograaf van Mien Ruys, Leo den Dulk, en modeontwerper Bonne Reijn, wiens oudtante Mien Ruys is. Ruys komt zelf ook aan het woord in de vorm van archiefbeelden.

De documentaire is gemaakt door Laura Stek en Julie Blussé en is terug te zien op NPO Start. Klik hier om het terug te kijken.

☕️ Ontdek, leer en verrijk je leven.

Geen spam. Alleen nuttige en interessante dingen, rechtstreeks in jouw inbox.
We geven om jouw data in onze privacy policy.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Vergelijkbare artikelen