Amerongen, Kasteel Amerongen

Kasteel Amerongen werd eeuwenlang bewoond door adellijke families. Het kasteel werd voor het eerst genoemd in 1286 toen graaf Floris V van Holland toestemming gaf om een versterkte woontoren te bouwen. De woontoren groeide in de loop der tijd uit tot een middeleeuws kasteel, voorzien van torens, een gracht en een ophaalbrug. Een van de eerste bewoners van het kasteel was Godard Adriaan baron van Reede.

In samenwerking met

Amerongen, Kasteel Amerongen
Ellie Brik

Door 

Ellie Brik

Gepubliceerd op

Dec 20, 2024

Hij was een van de belangrijkste diplomaten van de Staten-Generaal en heer van Amerongen. In 1643 huwde hij met Margaretha Turnor. Van de zestiende tot de negentiende eeuw werd het kasteel in de zomer bewoond door de adellijke familie Van Reede. Aan het eind van de negentiende eeuw ging het kasteel over naar de laatste bewoner, Godard graaf van Aldenburg-Bentinck (1857-1940). Hij liet het interieur moderniseren door architect Pierre Cuypers, waarbij het historische karakter werd behouden. In het voorjaar van 1918 verbleef de Duitse keizer Wilhelm II, die na de Eerste Wereldoorlog naar Nederland was gevlucht, gedurende anderhalf jaar als gast van graaf Bentinck. Wilhelm II ondertekende de abdicatie, zittende aan een bureau in het kasteel van Amerongen. Dat bureau en ook zijn bed zijn nog steeds te zien in Kasteel Amerongen. Daarna woonde hij van 1920 tot aan zijn dood in 1941 in Huis Doorn. In 1982 werd het kasteel door de erfgenamen Bentinck overgedragen aan de Stichting Kasteel Amerongen.

Je bezoek begint in het onderhuis van het kasteel waar je wordt ontvangen door een van de gidsen. Om wat meer over de geschiedenis te weten te komen moet je eerst even de film bekijken die wordt vertoond. In het onderhuis is de monumentale keuken.. Wandel hierna de trap omhoog naar de eetkamer op de begane grond, de tafel is gedekt met een prachtig Engels Wedgwood servies. Rechtsboven in de eetkamer zie je twee deurtjes, hierachter zat tijdens een feestelijk diner een orkestje te spelen. Ook in alle andere vertrekken staat een zaalgids die je in het kort wetenswaardigheden vertelt over de inrichting en de bewoners van het kasteel. In elke kamer is wel iets bijzonders te zien, prachtig meubilair, wandtapijten, portretten, muziekinstrumenten en kunst. De inrichting is nog steeds zoals de laatste bewoners het hebben achtergelaten, zoals bijvoorbeeld in de zitkamer van de familie Bentinck en de slaapkamers. De oudste stukken stammen uit de zestiende tot en met de negentiende eeuw, later aangevuld met een collectie uit de twintigste eeuw. Vergeet niet tijdens de route af en toe omhoog te kijken naar de prachtige gedecoreerde plafonds of naar al die portretten in het trappenhuis.  

Niet alleen het kasteel, maar ook de historische tuin is een bezoek meer dan waard. Vanaf het einde van de 19e eeuw liet graaf van Aldenburg Bentinck de tuinen opnieuw inrichten. Een deel van de voormalige moestuinen werd aangepast met neo-renaissance en neo-barokke siertuinen. De historische tuin bestaat uit verschillende onderdelen: een bloementuin, moestuin, boomgaard en een bospark. Er groeien bijzondere soorten peren, appels en bloemen in de tuin en in een prieeltje liggen courgettes, sugar snaps, sperziebonen, et cetera, uit de moestuin te koop.

Vergeet niet om een souvenir te kopen in museumwinkel Annebetje, vernoemd naar de vroegere kasteelbewoonster Anna Elisabeth Christina van Tuyll van Serooskerken. Hier is ook een bescheiden theeschenkerij waar je koffie of thee kunt drinken met iets lekkers erbij, met mooi weer zit je lekker buiten op het terras met uitzicht op de rozentuin. En trakteer jezelf -om nog even in kasteelsferen te blijven- op een lunch bij Liz Restobar, gevestigd in de voormalige stallen. Vanaf het grote terras heb je het allermooiste uitzicht op het kasteel en de tuinen.

Kasteel Amerongen, Drostestraat 20,  Amerongen

Liz Restobar, Drostestraat 20, Amerongen

Kids: voor kinderen is er een tuinpuzzeltocht, te koop bij Annebetje.

Extra tip: Restaurant Buitenlust, Burg. Jhr. H v.d. Boschstraat 13, Amerongen

Meer lezen van Ellie?

☕️ Ontdek, leer en verrijk je leven.

Ontvang elke week de laatste informatie en inspiratie over gezond ouder worden, reizen, lifestyle, werk en cultuur. Geen spam. Alleen nuttige en interessante dingen, rechtstreeks in jouw inbox.
We geven om jouw data in onze privacy policy.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Vergelijkbare artikelen