8 generatieverschillen op de werkvloer tussen babyboomers en Gen Z

Het tekort aan arbeidskrachten op de Nederlandse arbeidsmarkt blijft een groeiend probleem. Dit tekort zet druk op bedrijven en instellingen om innovatieve oplossingen te vinden en te investeren in nieuwe mensen én mensen die al ergens langer werken. Alle generaties aan het werk dus! Terwijl deze diversiteit de basis legt voor een dynamische en creatieve werkomgeving, kunnen de verschillende opvattingen en gewoonten soms leiden tot komische situaties. Hier zijn de grappigste generatieverschillen die je kunt tegenkomen op de werkvloer (uiteraard geschreven met een knipoog).

In samenwerking met

8 generatieverschillen op de werkvloer tussen babyboomers en Gen Z
Proudies Redactie

Door 

Proudies Redactie

Gepubliceerd op

Oct 29, 2024

  • Communicatiestijlen: Babyboomers geven de voorkeur aan face-to-face gesprekken of telefoongesprekken, terwijl Gen Z liever gebruikmaakt van apps en sociale media om te communiceren. 
  • Technologie gebruik: Terwijl babyboomers soms worstelen met nieuwe tools die iedere week lijken te veranderen, lijkt het alsof Gen Z geboren is met een smartphone in de hand. Generatie Babyboomer geeft vaak de voorkeur aan een PowerPoint-presentatie, waarbij Gen-Z helemaal fan is van Canva. 
  • Kledingkeuze: Babyboomers zijn vaak gekleed in formele kleding op de werkvloer, terwijl Gen Z voorkeur geeft aan een meer casual en trendy stijl. Lees: een babyboomer netjes in een pak en een Gen Z'er in sneakers en een T-shirt.
  • Werkethiek: Babyboomers zijn vaak bekend om hun harde werk en toewijding aan hun baan, terwijl Gen Z meer waarde hecht aan verschillende ervaringen en dus bekend staat als “job hoppers”. Het kan grappig zijn om te zien hoe een babyboomer blijft overwerken terwijl een Gen Z'er stipt om 17.00 uur het kantoor verlaat.
  • Feedback ontvangen: Babyboomers waarderen vaak een formele benadering van feedback, terwijl Gen Z liever directe en informele feedback ontvangt bij een kopje koffie. 
  • Teamwerk: Babyboomers zijn vaak gewend aan hiërarchische structuren en formele vergaderingen, terwijl Gen Z de voorkeur geeft aan een meer informele en collaboratieve aanpak. Hoe zie je dit in taalgebruik? Een babyboomer stelt een agenda op voor een vergadering terwijl een Gen Z'er voorstelt om “gewoon even samen te brainstormen.”
  • Feedback geven: Babyboomers kunnen terughoudend zijn om kritiek te geven, terwijl Gen Z direct en ongefilterd hun mening geeft. 
  • Flexibel werken: Babyboomers zijn vaak gewend aan een vast schema en een vaste werkplek, terwijl Gen Z de voorkeur geeft aan flexibel werken en remote werken. 

Herken jij één of meerdere van bovengenoemde verschillen? Of zie je het juist helemaal niet zo? Hoewel deze generatieverschillen natuurlijk met een knipoog zijn geschreven en een beetje stereotyperend zijn, tonen ze ook de waarde van diversiteit en inclusie op de werkvloer. Door open te staan voor elkaars verschillen en te leren van elkaars perspectieven, kunnen Babyboomers en Gen Z samen een productieve werkomgeving creëren die een rijkdom biedt aan nieuwe ideeën en waardevolle ervaring.

☕️ Ontdek, leer en verrijk je leven.

Geen spam. Alleen nuttige en interessante dingen, rechtstreeks in jouw inbox.
We geven om jouw data in onze privacy policy.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Vergelijkbare artikelen