Steden zijn de ultieme plek om te wandelen terwijl je ook inspiratie opdoet en ontspant. We hebben 4 Nederlandse steden geselecteerd waar je een unieke tocht kunt maken.
Tijdens de route ‘Hip Ambacht’ wandel je langs negen knusse straatjes, ontdek je leuke winkels én proef je de geschiedenis van de stad. Om te beginnen bij het imposante Kasteel van Breda uit de veertiende eeuw. Wist je dat hier vroeger de voorouders van Willem-Alexander woonden? Net als in die tijd is deze buurt de plek voor ambachtelijke adresjes die nu ook gerund worden door jonge creatievelingen. Maak kennis met oude parels als Bierbrouwerij Witte Anker, Drogisterij Graafmans v/h Lamers, het Klokkenmuseum en Edelsmid Adriaen Keyens. Stil tussendoor je trek met een cupcake van A Cup of Cake. Niet jouw cup of tea? Ga dan voor een kop thee en de prijswinnende lekkernij ‘Lübecke’ naar Banketbakkerij H. van Haaren. Het handgemaakte design bij De Moerbei, de dokterstassen van Mirjam Zwolsman en de La Bohèmese-bonbons zijn de perfecte cadeaus voor je geliefden of gewoon voor jezelf. Boek je wandeling online, haal een plattegrond bij het Miniaturen- en Poppenhuismuseum Breda en je ambachtelijke tocht kan beginnen!
Van beeldende kunst tot wetenschap: deze route voert je langs indrukwekkende plekken in Nimma. Eén daarvan is ‘de Zonneboom’ van kunstenaar Andreas Hetfeld, die pal tegenover het ROC Nijmegen staat. ’s Avonds gaat de verlichting aan en is de zonnebloem – die op zonne-energie draait – extra mooi. Steek de weg over en sla rechtsaf naar de Professor Korsstraat, je staat nu in de tuin van een voormalig Albertinumklooster uit 1930. Bij het rijksmonument staat een beeld van Dominicus, de stichter van de Dominicanen. Een stuk verderop aan de Groesbeekseweg staat een van mijn favoriete beelden van deze route: de ‘Hulpverlening’. Een knielende figuur vraagt de zuster om hulp. Zodra je het aandoenlijke beeld bekijkt, leef je mee met deze persoon. Halverwege de route kom je terecht bij een prachtig stukje groen; eerst begeef je je in een weiland en een bosje, voordat je het weet ben je in het schitterende Park Brakkenstein, dat onderdeel is van een landgoed. In deze omgeving vol met universiteitsgebouwen vind je de Hortus, een botanische tuin. Ga gerust naar binnen, de lieflijke beekjes, felgekleurde bloemen en vlindertuin zijn een verademing om te zien. Je komt in de theetuin bij en als je geluk hebt zijn er muziekoptredens of exposities.
Jarenlang stond de Schilderswijk bekend als onveilig, maar in de Bewonerstours laten mensen uit de wijk of initiatief van Itai Cohn de mooie kanten zien van de meest internationale buurt van Nederland (die maar liefst 120 nationaliteiten telt!). Bijzonder aan de twee à drie uur durende wandelingen is dat je de verhalen hoort van verschillende buurtbewoners. Je krijgt zo een intiem kijkje in hun leefomgeving. Luister je eerst nog naar het verhaal van iemand die vertelt hoe het is om aan een negentiende-eeuws hofje te wonen, een halfuur later sta je op de multiculturele Haagse markt, ben je in jeugdcentrum Samson of zit je in een Marokkaans theehuis. Elke wandeling is anders. Wat wel zeker is: dat je ten minste een lokale winkel bezoekt en gaat genieten. Bijvoorbeeld tijdens een proeverij in het Chinees-Surinaamse eethuisje in de Van der Vennestraat. Kom en laat je verrassen.
Wil je de drukte van de stad even ontvluchten? Maak dan een wandeling van 5,8 km langs de hofjes van Haarlem. De meeste van de 22 groene oases vind je op loopafstand van bekende winkelstraten en bezienswaardigheden, maar zijn niet druk, ideaal. Een van de favorieten is het charmante Teylers Hofje, dat in 1787 werd nagelaten door de rijke Haarlemmer Pieter Teyler van der Hulst. Alleen al die entree met de prachtige zuilen… Van daaruit bewonder je in alle rust de Bakenesserkerk, een oude waterpomp én pittoreske huizen waar vooral ouderen wonen. Loop door naar het Frans Loenen Hofje, plof neer op een bank en kijk uit op de oude fruitbomen. Halverwege de route sta je eerst op het Proveniershof, een oud oefenterrein voor schutters, daarna is het tijd voor een break. Om de hoek bij ‘Hofje zonder Zorgen’ (Grote Houtstraat 142A) – alleen al de naam klinkt goed – kom je bij met een huisgemaakte smoothie en (dadel)taart. Sluit je route af met het Hofje van Oorschot. Het is niet toegankelijk voor publiek maar als je goed kijkt, vang je een glimp op van het standbeeld van Eva. Op de gevel lees je een gedicht van Wouter van Oorschot, die hier voorheen de dienst uitmaakte. Grappig detail: aan het Deutzenhofje in Amsterdam prijkt eenzelfde rijm. Via de website vind je de kaart of download je de gps-versie voor op je smartphone.