“Deze manier van werken past ook precies binnen mijn missie om mensen te inspireren om minder te consumeren. Mensen kunnen spullen inleveren, andere mensen kunnen weer nieuwe spullen ophalen. Je moet het zien als een winkeltje zonder kassa! Er komen veel mooie spullen binnen, maar het is voornamelijk van winkels die niet zo ethisch zijn, zoals de H&M, Zara, Primark, etc. Daar komt dan ook mijn missie sterk naar voren: Als mensen meer gaan ruilen, hoeven ze minder te kopen en kopen ze dus automatisch minder bij fast fashion ketens. Op die manier wordt er bespaard op grondkosten, water, transport en materiaal. Voor jezelf is het natuurlijk ook veel voordelig als je minder koopt! Dan kun je ervoor kiezen om eerlijke en duurzame producten te kopen.”
Naar aanleiding van deze inspirerende boodschap vragen wij ons af of Lydia advies heeft voor mensen die graag iets willen bijdragen aan de gemeenschap? Daarop antwoordt Lydia resoluut: “Ja, eigenlijk heel simpel: ga onderzoeken waar en waaraan je je geld besteedt.”
En wat drijft Lydia om dit alles te doen en vol te houden? Daar heeft Lydia een goede reden voor, ze vertelt: “Er is te veel onrecht. Onrecht vertaalt zich vooral in de kledingindustrie, en dat houden we zelf in stand omdat we verslaafd zijn aan kopen. Hierdoor gaat bijvoorbeeld ook het MKB (midden- en kleinbedrijf) kapot, terwijl grote winkelketens veel verdienen. Daarnaast is de kledingindustrie ook de meest vervuilende en verarmende industrie. Denk bijvoorbeeld aan het moment dat het Rana Plaza in India is ingestort, dat is inmiddels elf jaar geleden maar veel mensen herinneren het zich nog. Daar zijn meer dan 1000 mensen overleden en was een dubbel aantal gewonden. Er worden nog steeds rechtszaken over gevoerd. En dit is maar één voorbeeld! Dit alles zodat wij allemaal mooie nieuwe kleren kunnen kopen. Eigenlijk is ruilen daarom ook nóg beter dan tweedehands kleren kopen. Zelf ruil ik ook veel kleding en organiseer ik bijvoorbeeld ruilparty’s of events voor kleine groepen.”
In de ruilwinkels of op deze feestjes komt Lydia natuurlijk veel verschillende mensen tegen, die ze inspireert en meer informatie bijbrengt over de kledingindustrie. Wij zijn nieuwsgierig naar de leukste reactie die Lydia heeft ontvangen op haar werk. Hierop antwoordt ze enthousiast: “Nou, er komen elke week leuke reacties! Gisteren kwam bijvoorbeeld de wijkagent binnen met een stagiair. Hij was al eerder een keer langs geweest en zag toen een stapel ondergoed voor de winkel op de tafel liggen. Hij had toen het idee dat kledingruil alleen voor mensen was die het minder hebben. ‘Wie wil nou tweedehands ondergoed? Dat kost toch geen drol?’ Maar toen vroeg ik hem juist: ‘Hoe kan dat ondergoed nou zo goedkoop zijn? Dat komt omdat de industrie dus zo slecht is! En voor iemand anders kan nieuw ondergoed ook een maaltijd minder betekenen.’ Het gesprek had de wijkagent toch aan het denken gezet. Dagen later kwam hij dus terug met zijn stagiair en vroeg hij of ik het verhaal opnieuw kon vertellen, zodat de stagiair ook meer kon leren. Dat vind ik zelf heel leuk! Dan heb ik weer één iemand aan het denken gezet en die verspreidt dan weer de boodschap.”
Het leven van een Uitblinker gaat natuurlijk niet alleen over rozen. Dus we wilden graag weten wat obstakels zijn die Lydia moest of nog steeds moet overwinnen om haar werk te kunnen uitvoeren. Ze zei het volgende: “Momenteel zitten we met de kledingruil op leegstandsbasis in Rijswijk. Op een gegeven moment moeten we het pand uit, omdat het plat moet om woningen te bouwen. Maar de kledingruil moet blijven, dus we zijn nu op zoek naar een nieuw pand, dat is nu een grote uitdaging.”
Als Uitblinker word je natuurlijk ook geïnspireerd door andere bijzondere mensen. Wie is dan Lydia’s inspiratiebron? Ze antwoordt dat ze de Plastic Soup Surfer Merijn Tinga erg interessant vindt. Tinga vraagt als kunstenaar en bioloog aandacht voor het zwerfvuil in de oceanen en maakt bijvoorbeeld langeafstandsexpedities op zijn surfplanken gemaakt van zwerfvuil. Ook voerde hij actie voor de invoering van het statiegeld op kleine plasticflesjes en blikjes. Zelf zegt Lydia: “Ik vind Merijn’s missie om de plasticsoep in de oceaan tegen te gaan heel inspirerend. Ik vind het bijvoorbeeld heel kwalijk dat wij door het (vele) wassen van onze kleding microplastics vrijlaten, die uiteindelijk in de zee en dus ook ons voedsel terecht komen. Hij zet zich daar op een mooie manier tegen in!”
Als laatste zijn we benieuwd naar de toekomstplannen van Lydia. Ze heeft zin in de toekomst! Ze omschrijft haar doel en plannen als volgt: “Om nog meer mensen te bereiken en inspireren tot het ruilen van kleding en spullen! Ik denk dat het de sleutel is naar zowel een verrijking als een besparing voor mensen. Ook dat mensen zich realiseren dat ze met het overige geld weer andere dingen kunnen doen. Ik zou willen dat iedereen een eerlijk salaris verdient en recht heeft op een leefbaar loon en dat gaat nog te vaak mis.”
Met dit doel is Lydia nog wel even zoet en we wensen haar veel succes om haar droom voor een duurzamere wereld te realiseren in de toekomst! En natuurlijk feliciteren we haar met haar nominatie als Proudies Uitblinker 2024!