Zelfportretten in de kunst
We zitten in een digitaal tijdperk en het maken van een selfie is een vertrouwdfenomeen. We gebruiken ze privé maar nog vaker worden ze ingezet op de digitaleplatformen of social media. Welke foto’s plaatsen we daar en nog belangrijker, hoewillen we overkomen.Dit zelfbewustzijn is echter van alle tijden en zeker in de kunstgeschiedenis heeft dit een bijzondere plaats ingenomen.
De zelfportretten bieden niet alleen een inkijkje inde psyche van de kunstenaar, maar ook in de culturele en sociale context van huntijd. Al in de middeleeuwen, waarin er niet gesigneerd werd, zagen we de schildersafgebeeld op de zijluiken van de altaarstukken. Een eeuw later gebruikten AlbrechtDürer en Rembrandt dit genre om hun technische vaardigheden en individualiteit tetonen.
Weer later gebruiken Picasso en Frida Kahlo de zelfportretten om gender en cultuur te onderzoeken. Kortom een interessant genre waarin de kunstenaar eendialoog aangaat met zichzelf; hoe ziet hij zichzelf en hoe wil hij gezien worden.Tijdens mijn lezing komen de vele facetten van dit genre aan bod; van gewetensonderzoek tot narcisme, van een vorm van biecht tot louter pose. Kortom een fascinerend thema, waar zeer veel over te vertellen valt.
📍Waar: Online
⏰ Wanneer: 12 december van 19:00 - 20:30
🎟 Prijs: 7.50 euro
😀 Expert: Hanneke van Rooijen
Gratis voor Proudies abonnees