Wetenschap & natuur

Vogelspot cursus

In het voorjaar laten vogels zich horen met prachtige zangorkesten. Ze zijn dan druk bezig met het afbakenen van hun territorium en het versieren van een vrouwtje. Het is genieten om buiten te lopen en alle verschillende vogels te horen zingen, maar het is natuurlijk extra leuk als je ook kan herkennen welke soort zijn liedje zingt. Dat gaan we vanavond leren!
Tijdens zes workshops leren we de vogelzang van het voorjaar kennen. In maart zijn met name de bosvogels die hier jaarrond verblijven actief. Zo hoor je dan de Koolmees, Winterkoning, Roodborst, Zanglijster en Kleine Bonte Specht.

In april arriveren de eerste zomervogels terug uit Afrika en leren we het geluid van onder andere de Fitis, Grasmus, Nachtegaal en Boompieper. In mei zijn alle vogels terug in de broedgebieden en is het een orkest in de duinen. We leren het verschil tussen de Bosrietzanger en Spotvogel, terwijl we ook rietvogels als de Rietzanger en Kleine Karekiet uit elkaar leren houden.

We starten met een korte theorie over waarom vogels zingen, om vervolgens dieper in te gaan op de verschillende zangvogels die in maart te horen zijn. Met behulp van andere ezelsbruggetjes en tips proberen we de verschillende geluiden te leren herkennen. Deze cursus is geschikt voor net gestarte vogelaars, maar ook voor de wat meer gevorderde vogelaars die hun geluiden kennis willen bijspijkeren.
Write your awesome label here.

Cursus programma

Jesse Zwart

Ga mee op excursie met onze expert Jesse in de mooie wereld van vogels. 

Met een geel mini-verrekijkertje om mijn nek zat ik in de buggy, terwijl mijn vader achter die buggy elke vogel aan probeerde te wijzen. Ik ben opgegroeid aan zee, midden in de natuur tussen de duinen en het strand. Hier kon ik elke dag met mijn verrekijker op zoek naar de meest bijzondere vogels en zo werd deze interesse een groot onderdeel van mijn dagelijks leven.

Sindsdien heeft vogelen mij in alle uithoeken van de wereld gebracht. Na mijn middelbare school maakte ik een reis van acht maanden door Zuid- en Midden-Amerika om daar vogels te kijken. Ook in grote delen van Europa en landen als Georgië, Azerbeidzjan en Thailand heb ik inmiddels gevogeld. Dit deed mij steeds meer beseffen hoe adembenemend mooi de natuur kan zijn, juist ook in Nederland! Na het afronden van mij bachelor Rechten besefte ik dat ik niet de hele dag op kantoor wilde zitten. Ik wilde van mijn hobby mijn werk maken. Al snel richtte ik Dagjevogelen en Dagjeindenatuur.nl op!

Nu ben ik beroepsvogelaar en professioneel vogelgids. Ook heb ik het boek 'Een vliegende start' geschreven, schrijf ik af en toe een column voor de ANWB en probeer ik met mijn bedrijf een bijdrage te leveren aan de natuurbescherming in Nederland. Met een enorm getalenteerd, professioneel en enthousiast team van het beste dat Nederland te bieden heeft op het gebied van natuurgidsen wil ik de rest van Nederland de schoonheid van onze prachtige Nederlandse natuur laten zien en leren waarderen.