Wat maakt een creatief genie?

Nov 17 / Sophie de Jong
Wat maakt een genie? Is het aangeboren talent, oefening of iets heel anders? Psychologen bestuderen al tientallen jaren creativiteit in een poging deze vraag te beantwoorden. En hoewel er geen eenduidig antwoord is, zijn er enkele overeenkomsten tussen creatieve genieën. In deze blogpost onderzoeken we de psychologie van creativiteit en wat een genie onderscheidt van de rest.


Een van de belangrijkste eigenschappen van een creatief genie is het vermogen om risico's te nemen. Creatieve genieën zijn niet bang om de status quo uit te dagen en buiten de gebaande paden te denken. Zij zijn ook bereid mislukkingen te accepteren als onderdeel van het creatieve proces.

Een andere belangrijke eigenschap van een creatief genie is divergent denken. Dit is het vermogen om meerdere oplossingen voor een probleem bedenken. Creatieve genieën zijn niet bang om te experimenteren en nieuwe dingen te proberen. Zij staan ook open voor feedback en zijn bereid van koers te veranderen als iets niet werkt.

Psychologen definiëren creativiteit meestal als het vermogen om ideeën te produceren die zowel origineel als werkbaar zijn. Met andere woorden, creativiteit houdt in dat je problemen kunt oplossen door ideeën te doorzoeken om met nieuwe oplossingen te komen. We zijn allemaal creatief in ons dagelijks leven, maar geniale creativiteit, zoals aangetoond door grote kunstenaars en vernieuwers, is eerder uitzondering dan regel.

Van Galileo tot Einstein, van Leonardo di Vinci tot Nietzsche, creativiteit heeft de menselijke beschaving vooruit geholpen. Maar echt innovatief zijn houdt in dat je grote risico's neemt, geaccepteerde denkwijzen uitdaagt en constant mislukkingen accepteert. En voor sommigen is er een dunne lijn tussen een creatief genie zijn en een psychische aandoening.

Wat maakt volgens u een creatief genie? Laat het ons weten in de comments hieronder.