Waar komt geld vandaan?

Nov 17 / Sophie de Jong
Het is moeilijk voor te stellen dat de moderne samenleving en hoe deze vandaag functioneert zonder geld. Het is een concept dat zo in onze geest is geworteld dat we ons zelden afvragen wat het is of waar het vandaan komt. 


De eerste banken verschenen in Italië in de vijftiende eeuw, op het hoogtepunt van de Renaissance, maar Mesopotamische stammen voerden al in 6000 vGT ruilhandel in. Ruilhandel was en is nog steeds een systeem waarbij goederen en diensten worden uitgewisseld zonder geld te gebruiken. Daarna begonnen waardevolle metalen als betaalmiddel te verschijnen en eeuwenlang is dit de economie gaan definiëren.

Papiergeld wordt gedateerd in China in de zevende eeuw, maar het duurde nog vele eeuwen voordat het in Europa werd geïntroduceerd. In 1694 introduceerde de Britse regering de Bank of England en het eerste papiergeld werd uitgegeven. Dit was het begin van wat we nu kennen als fiat-valuta, waarbij geld zijn waarde krijgt door de wet en niet door de materiële goederen waarvoor het staat. 

Sinds de jaren 1970 zijn er verschillende pogingen gedaan om een digitale valuta in te voeren, maar het was niet tot 2009 dat de eerste succesvolle cryptocurrency werd gelanceerd: Bitcoin. Sindsdien is de wereld van cryptocurrency versneld en zijn er honderden andere munten opgericht. Geld heeft dus een lange en boeiende geschiedenis, waarbij het steeds weer aan het veranderen is om te voldoen aan de eisen van de moderne tijd. Wie weet wat de toekomst in petto heeft?