De laatste baktrends

Feb 23 / Sanne Krielaart
Een nieuw jaar betekent nieuwe taarten, broden en recepten. Oproepjes voor desemstarters, trotse foto’s van de eerste broodbaby’s en rijen taart kwamen voorbij op sociale media het afgelopen jaar. Bakken leek de ideale corona-activiteit. Nu we de de heftigste lockdowns voorbij zijn, maken thuisbakkers van hun hobby hun werk. Waarmee ga je het komende jaar nou écht de show stelen? We zetten de nieuwste trends voor je op een rij.

Groente alstublieft!

Courgettemuffins, avocado-cheesecake, zoete-aardappelwafeltjes, pompoentaart… We doen onze groenten vandaag graag in gebak. We proefden al muesliballetjes met stukjes gedroogde paddenstoel, granola met rode biet en… wortelcake met gemberfrosting!

Natuur op je bord

Steeds vaker zie je dessertjes gedecoreerd met eetbare bloemen. Denk aan lavendel, viooltjes, vlierbloesem of Oost-Indische kers. En daar stopt het niet. Over de hele wereld zijn bakkers creatief in de weer met botercrème. Dat resulteert in de prachtigste taarten met zelf gedraaide bloemen. Op youtube vind je ontelbaar veel video’s met hoe je deze roosjes het best maakt. Al blijft de absolute topper op instagram de zogenaamde ‘succulent cake’: een cake met verschillende vetplanten gemaakt van botercrème. Klinkt misschien wat raar, maar leuk ziet het er in elk geval uit!

Homemade all the way

‘Homemade’, en ‘DIY’ zijn echte buzz-worden. Ambachtelijk is weer helemaal hip. Daarom slaan ook zoveel mensen weer zelf aan het bakken! En ja, we sloven ons zelfs graag uit, met het fijnste vlechtwerk en andere prachtiversieringen om ons écht te onderscheiden. Leef je bijvoorbeeld helemaal uit met deze appeltaart.

Going nuts

Noten zijn supergezond én lekker. Waarom maak je niet eens je eigen meel van amandelen? Ook pindakaas of amandelboter flans je makkelijk zelf in elkaar.

De hele dag door

We zien elke dag als een feest, dus waarom je dan beperken tot na het diner voor een dessertje? De nieuwe generatie wil de héle dag door desserten. ’s Ochtends eten ze gezonde havermoutmuffins, pannenkoeken met banaan of een crumble van havermout met bosbessen. ’s Middags gaan ze voor wafels met pulled pork of pannenkoeken met spek.

Nieuwe ingredienten

Ei vervangen door banaan, cashewnoten in plaats van kaas, of zelfs kikkererwtenvocht (‘aquafaba’) voor eiwit. Moet het nog gezegd worden dat we steeds creatiever worden met het verzinnen van vervangers? De redenen zijn uiteenlopend: veganisten die geen eieren of boter eten, mensen met een allergie voor gluten of lactose of zoetebekken die toch wat minder geraffineerde suiker willen binnen krijgen. Op het wereld wijde web wordt de term ‘swapping’ geregeld gebruikt. Onze favorieten: banaan i.p.v. eieren, havermout i.p.v. paneermeel, Griekse yoghurt i.p.v. boter en notenmeel i.p.v. witte bloem.

No Bake recepten

Pinterest staat vol met ‘no bake’- recepten. Het uitgangspunt: ook zonder oven kun je heerlijk gebak op tafel toveren. Het idee kwam van een student die op haar ieniemienie kot met al even ieniemienie keukentje zonder oven een lekkere taart wilde maken voor haar vrienden. Ondertussen is het een echte hype. Probeer bijvoorbeeld zeker eens deze no-bake cheesecake. Meer gebak zonder te bakken?